40 jaar Modelspoorclub Alkmaar: ‘treintje spelen op hoog niveau’

ALKMAAR – Op de zolder van kinderopvang Holderdebolder in Alkmaar Centrum is Modelspoorclub Alkmaar gevestigd. Dit jaar bestaat de club 40 jaar. Vier decennia zeg maar ‘met treintjes spelen 2.0’ door een overenthousiaste club van op dit moment 32 leden, met als indrukwekkende resultante zes levensechte modelbanen, waaronder de Hoogovenbaan en de stoomtramlijn Noord-Holland.

(tekst: Wim Meijer / foto’s en video: Z-media)

Ongeveer iedere babyboomer heeft er mooie jeugdherinneringen aan: de modelspoorbaan. En dan heb ik ’t vooral over de manlijke babyboomers, want of een of andere manier was het ‘spelen met treintjes’ vooral een dingetje voor jongens. Leeft de jeugd vandaag de dag bij de gratie van de laptop en smartphone, in de sixties was er niets mooier dan de Marklin, Fleischmann of  Minitrix spoorbaan. Alle bekende treinen en locomotieven, van De Arend tot de Trans Europa Express (TEE), waren wel op schaal verkrijgbaar, en menig tienerkamer veranderde na verloop van tijd in een compleet landschap met sporen, treinen, soms complete berglandschappen met al dan niet verlichtte (Faller)huisjes.
Het was een ‘gekte’ die, als die zich eenmaal meester van je had gemaakt, je ook moeilijk kon loslaken. Zeg maar: eens gek van treinen, altijd gek van treinen’. Dat blijkt in Alkmaar, waar op de zolder van kinderopvang Holderdebolder Modelspoorclub Alkmaar is gevestigd. De club bestaat dit jaar precies 40 jaar, en in die 4 decennia hebben ze een indrukwekkend stukje spoorweggeschiedenis gebouwd op een schaal van 1:87.

de Hoogoven Baan

Inmiddels heeft de modelvereniging de beschikking over een zestal modelbanen. Dit zijn de Alkmaar Baan, de Marklin Baan, de Hoogoven Baan, de N-Baan, onze modulebaan van de stoomtramlijnen in Noord Holland (Hoorn – Medemblik, Alkmaar – Bergen aan Zee, Bergen aan Zee – Koedijk – Schoorl, Warmenhuizen – Schagen) en tenslotte onze kinderbaan. Banen, die er levensecht bijliggen, waar niet alleen treinen, maar ook fietsers langsrijden, waar dag en nacht elkaar afwisselen en ook de weersomstandigheden kunnen wissen, van zonnig tot nu en dan een forse onweersbui.

Dag en nacht, zon en onweer lossen elkaar af.

Z-Media ging afgelopen maand langs bij Modelspoorclub Alkmaar en zag dat, ondanks dat de hausse rond de modelspoorbanen misschien al decennia achter ons ligt, een bezoek aan de spoorbanen van Modelspoorclub Alkmaar, nog altijd een indrukwekkende belevenis is voor jong en oud.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van Z-Media.

   

Cookieinstellingen