Veiligheidsregio Kennemerland waarschuwt: “Vermijd drukte… juist tijdens Hemelvaartsweekend”

Foto: Wim Meijer Fotografie

Er wordt een zonovergoten Hemelvaartsdag voorspeld en het merendeel van Nederland geniet straks van een lang weekend vrij. Reden voor Veiligheidsregio Kennemerland om extra te benadrukken dat de huidige maatregelen gewoon gelden om verspreiding van het coronavirus te bestrijden.

De veiligheidsregio roept de inwoners op om drukte te vermijden, júist op een dag als Hemelvaart. Ga niet massaal naar de stranden en duinen in de regio (Bloemendaal, Heemskerk, Wijk aan Zee, IJmuiden, Zandvoort), parken of andere trekpleisters. Mocht het op bepaalde plekken toch te druk worden, dan worden extra (verkeers)maatregelen genomen of gebieden worden afgesloten.

“De verdere versoepelingen vanaf 1 juni, zoals het openstellen van de terrassen, komen steeds dichterbij. Toch gelden de huidige maatregelen nog gewoon voor de komende twee weken tot 1 juni. Dat doen we niet voor niets”, aldus Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland. “We begrijpen dat dit moeilijk en vervelend is, zeker met een lang en waarschijnlijk ook zonnig Hemelvaartsweekend voor de boeg. Maar het coronavirus is nog niet weg! Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt, zodat maatregelen stap voor stap verder versoepeld kunnen worden. Dit kan alleen, zolang het virus onder controle blijft. Dus laten we dit goede vooruitzicht op versoepeling nu met z’n allen niet verpesten door laconiek om te gaan met de maatregelen. Daarom: blijf weg van drukke plekken. Fiets of wandel een rondje in je eigen omgeving en stap niet massaal in de auto of in de trein om naar trekpleisters te gaan. Vermijd drukte, juist met Hemelvaart.”

Extra maatregelen bij drukte
In de veiligheidsregio Kennemerland gelden al langere tijd in verschillende gemeenten (verkeers)maatregelen die van kracht worden op het moment dat er drukte wordt verwacht, zoals het afzetten van wegen of sluiten van parkeerplaatsen. Als het te druk wordt bij de ponten in IJmuiden en Buitenhuizen worden verkeerregelaars en dranghekken ingezet en mensen gedoseerd toegelaten. Dat kan leiden tot flinke wachttijden. “We gaan ervan uit dat mensen de komende dagen hun gezond verstand gebruiken en dat verdere maatregelen niet nodig zijn”, aldus Marianne Schuurmans. “Maar wanneer het op bepaalde plekken toch te druk wordt, zullen we extra maatregelen nemen of gebieden geheel afsluiten. De gebruikelijke horecagelegenheden en andere faciliteiten in natuurgebieden zijn nog gesloten conform de noodverordening. Wie zich niet aan de 1,5 meter afstand houdt of besluit te gaan wildplassen, moet er echt op rekenen dat er wordt opgetreden. We willen de mensen daar vooraf op wijzen in het geval ze zij toch besluiten op pad te gaan.”

Cookieinstellingen