Waterschap verleent klimaatsubsidie aan gemeente Castricum

wethouder Valentijn Brouwer en hoogheemraad Klazien Hartog
wethouder Valentijn Brouwer en hoogheemraad Klazien Hartog
Foto: Harry Schuitemaker

CASTRICUM – Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft aan gemeente Castricum € 66.480 subsidie verleend voor de klimaatadaptieve maatregelen in het project Natuurgebied N203. Dit is een van de zes projecten waaraan HHNK subsidie heeft verleend uit de KAN-regeling.

Via deze subsidieverordening Klimaat Actief Noorderkwartier kunnen gemeenten subsidie krijgen voor projecten die de leefomgeving klimaatbestendiger maken, tot 30% van de projectkosten. De regeling is bedoeld om de uitvoering van deze projecten te versnellen. Op 10 oktober 2023 overhandigde hoogheemraad Klazien Hartog dit bedrag symbolisch aan wethouder Valentijn Brouwer van de gemeente Castricum.

Samenwerken
Hoogheemraad Klazien Hartog: “Het waterschap werkt dagelijks aan een klimaatbestendiger Noorderkwartier. Behalve ingrepen in het watersysteem zijn ook in de ruimtelijke omgeving aanpassingen nodig. Iedereen in het gebied zal een steentje moeten bijdragen; gemeentes en inwoners. Alleen zo kunnen we overlast vanwege weersextremen zoveel mogelijk beperken. Deze subsidie is een zetje in de rug voor de gemeente om projecten uit te gaan voeren en kan andere gemeentes inspireren.”

Natuurgebied N203
Naast de provinciale weg N203, aan het Pad van Mensenrechten t/m Buitendijkspad, wordt het huidige agrarische land omgevormd tot een natuurgebied met ongeveer 2.270 m2 aan water. Ook wordt er circa 3.000 m2 bosplantsoen en circa 2.580 m2 aan struweel aangebracht. Zo zal het een waterrijk natuurgebied worden met bomen die voor verkoeling zorgen. Wethouder Valentijn Brouwer is erg blij met de bijdrage: “Het project draagt bij aan het beperken van de risico’s op wateroverlast, droogte, hitte en overstroming èn de stimulering van de biodiversiteit. Mede door deze bijdrage kunnen we het natuurgebied de juiste impuls geven.”

Vanuit de KAN-subsidie krijgt gemeente Castricum een bedrag van € 66.480 toegekend. Het project start in oktober en wordt in november afgerond.

 

Fotobijschrift: wethouder Valentijn Brouwer en hoogheemraad Klazien Hartog (foto: Harry Schuitemaker).

Cookieinstellingen