Verdedigend Ajax kansloos tegen AZ; Van Bommel grote plaaggeest voor Amsterdammers

ALKMAAR – AZ heeft vandaag in de Noord-Hollandse derby tegen Ajax goede zaken gedaan door met 2-0 te winnen. Met twee overwinningen op rij lijken de Alkmaarder eindelijk uit hun dal gekropen. Precies op tijd om Ajax op de ranglijst op afstand te houden. AZ heeft de 4e plaats van de Eredivisie stevig in handen met 6 punten voorsprong op het team van John van ’t Schip.

De vooralsnog tijdelijke trainer van de Amsterdammers had zijn team, volstrekt tegen de Ajax-genen in, het veld ingestuurd in een 5-3-2 opstelling. Vijf verdedigers, waarschijnlijk ingegeven door het ontbreken van Steven Berghuis, Jordan Henderson en (nog altijd) Steven Bergwijn. In ieder geval was alles erop gericht om de nul te houden. Een nobel streven, dat echter al in de 7e minuut van de wedstrijd een illusie bleek toen van Bommel teveel ruimte kreeg en de bal simpel achter doelman Diant Ramaj schoot: 1-0.

Wat volgde was een kwartier waarbij het er op leek dat Ajax volledig overlopen zou worden. Naarmate de eerste helft vorderde ging echter de scherpte er bij de thuisploeg een beetje vanaf waardoor er ook voor Ajax kansen ontstonden. Geen van die kansen mondde uit in een doelpunt, waardoor de ploegen bij een 1-0 stand konden gaan rusten.

Na de rust bleef het beeld onveranderd: geen hoogstaand voetbal, AZ als bovenliggende partij en uiteindelijk in de 67e minuut opnieuw Ruben van Bommel die van Mayckel Lahdo de bal op een presenteerblaadje kreeg en deze met een droge knal binnenschoot, daarmee Ajax in diepe rouw dompelend.

Nog even probeerde Ajax nog iets terug te doen. In de 87e minuut scoorde Brian Brobbey. De ‘lijntjes van de VAR’ gaven echter aan dat er sprake was van buitenspel. Dus ook die troostprijs ging aan de Amsterdammers voorbij.

AZ heeft door de zege zes punten meer dan de nummer vijf Ajax. De Amsterdammers spelen volgende week zondag in eigen huis tegen FC Utrecht, terwijl AZ op zaterdagavond op bezoek gaat bij Excelsior Rotterdam.