Amsterdam Wind Quintet met fantastische verhalen en magische muziek in De Cirkel

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK – Het Amsterdam Wind Quintet is een blaaskwintet, en brengt fantastische verhalen  en magische muziek naar Theater en Filmhuis De Cirkel in Heemskerk.

Mythen en vertellingen zijn sinds honderden jaren een grote inspiratiebron voor allerlei kunstenaars geweest. De aantrekkingskracht van deze verhalen ligt in hun menselijke betekenis. Vaak lijken deze op het eerste gezicht sprookjesachtig, komisch, gruwelijk of gewoon absurd, maar bij nader inzien blijkt er altijd een diepere wijsheid in te zitten.

Het Amsterdam Wind Quintet heeft een programma samengesteld waarin het publiek wordt meegevoerd in de wereld van machtige goden, magische bovennatuurlijke wezens en absurde karakters. Ze spelen muziek van Mozart, Beethoven, Mahler, Grieg, Ravel, Dvorak en Arnold.

Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006. Dit blaaskwintet geeft kamerconcerten in Nederland en heeft daarnaast een internationale reputatie opgebouwd. Ze hebben diverse optredens verzorgd in het Concertgebouw te Amsterdam en voor Radio 1 en Radio 4. Ook toerden zij in 2014 en 2017 in China.

Dit seizoen zijn er 8 koffieconcerten in theater en Filmhuis De Cirkel. Een kopje koffie of thee is bij de prijs inbegrepen. Het totale aanbod staat op www.decirkelheemskerk.nl/koffieconcert/

Informatie over de 5 musici:

  • De Londense fluitist Tom Sargeaunt (1992) leerde fluitspelen van zijn vader, die hem op het gehoor leerde spelen. Daarna studeerde hij aan de Royal Academy of Music, waar hij les kreeg van William Bennett. In Londen kreeg hij diverse studiebeurzen en was hij winnaar van verschillende concoursen. Tom werkt regelmatig samen met het Radio Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Phion, Philharmonie Zuidnederland, Nedpho en Amsterdam Sinfonietta. Hij houdt ook van kamermuziek en speelt regelmatig met het Intercontinental Ensemble.
    Tom heeft daarnaast een studio die zich richt op het maken en restaureren van (houten) fluiten. Hij bouwt o.a. zijn eigen traverso’s en houten kopstukken, en hij restaureert antieke instrumenten.
  • Marije Clemens (1985) studeerde in 2008 af met de hoogste onderscheiding aan het Conservatoire de Musique in Genève bij Roland Perrenoud en Maurice Bourgue. Op 11 jarige leeftijd begon ze met hobolessen bij Dorine Jansma en volgde de jong talent afdeling op het Sweelink Conservatorium. Na haar studie bij Ali Groen en Pauline Oostenrijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag vertrok ze op 21 jarige leeftijd naar Zwitserland. Tijdens en na de studie heeft ze veel masterclasses gevolgd in binnen- en buitenland en ook succesvol meegedaan aan concoursen waaronder het Dubbelriet Concours, het Prinses Christina Concours en het V Concorso Internazinale de Musica. Sinds 2009 werkt ze als freelance hoboïste voor een groot aantal Nederlandse orkesten en ensembles, waaronder natuurlijk het Amsterdam Wind Quintet sinds zomer 2009. Behalve uitvoerend musicus is Marije ook een bevlogen docente en heeft ze op verschillende muziekscholen lesgegeven en ensembles gecoached.
  • Hanka Clout (1981) kreeg haar eerste pianolessen van haar moeder, Yvonne Stachowska. Drie jaar later begon zij met de klarinet. Tijdens het gymnasium (Rolduc) startte zij haar pianostudie op het Conservatorium in Maastricht (1995). Vier jaar later kwam daar de opleiding klarinet bij aan het Conservatorium van Amsterdam. Hanka sloot haar studies af met een negen: bachelor piano in 2001; bachelor klarinet in 2005 en in 2007 de master. Sinds 2006 is Hanka Clout als (bas) klarinettist aan het Noord Nederlands Orkest verbonden. Zij remplaceerde in bijna alle symfonie- en militaire orkesten zoals het KCO en de KMKJWF. Hanka is de oprichter van het Amsterdam Wind Quintet. Tevens speelt Hanka in het Nije Kwartet en in Het Zwols Collectief. Tenslotte geeft Hanka klarinet- en pianoles in Zwolle.
  • Heidi van Loo (1981) studeerde hoorn aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Martin v.d. Merwe en Herman Jeurissen (Bachelor) en aan de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten bij Petra Botma (Master). Hiernaast volgde zij verschillende masterclasses bij o.a. Marie-Louise Neunecker, Jasper de Waal, Peter Damm en Paul van Zelm. Heidi remplaceert op dit moment bij diverse orkesten, kamermuziekensembles zoals Het Zwols Collectief en musicalproducties, zoals Les Miserables. Daarnaast is ze werkzaam als hoorndocente.
  • James Aylward (1979) werd in Australië geboren en is op 13-jarige leeftijd begonnen met fagotspelen. Na zijn studie werkte hij als plaatsvervangend aanvoerder fagot bij het West Australian Symphony Orchestra in Perth. Na 4 jaar in 2004 begon hij zijn Masters studie in Amsterdam. Na zijn studie is James in Nederland gebleven waar hij nog bij alle nederlandse orkesten als remplaçant werkt. Hij speelt ook graag hedendaagse muziek en treedt regelmatig op met hedendaagse muziekensembles en geeft solorecitals. Dit seizoen speelt hij als solist in een nieuw werk voor barokensemble en orkest van Tugut Ercetin in het Eclat Festival in Stuttgart.

Toegangskaarten
Toegangskaarten (prijs 16 euro, voor vrienden van de Cirkel 14 euro) zijn te koop via de website en op de dag van het koffieconcert aan de zaal. Kijk voor meer informatie en tickets op www.decirkelheemskerk.nl/koffieconcert/.

Cookieinstellingen