Ben jij de gedroomde redacteur voor Uitgeest of Castricum?

Foto: Wim Meijer Fotografie

Nieuwsmedium Nieuws.nl is op zoek naar twee redacteuren die de nieuwsvoorziening voor de IJmondgemeenten Castricum en Uitgeest kunnen gaan verzorgen.

Laten we beginnen met iets te vertellen over Nieuw.nl
Nieuws.nl Is zowel een landelijk als een lokaal nieuwsplatform. De landelijke site kun je vergelijken met bijvoorbeeld Nu.nl. Deze richt zich op items die voor alle Nederlanders interessant zijn en wordt verzorgd door een specifieke landelijke redactie.

Als lokaal nieuwsmedium kun je Nieuw.nl vergelijken met de plaatselijk weekbladen, zoals bij ons in de IJmond de Kennemer, de Beverwijker, de Heemskerker, de Jutter, etc. Anders dan veel plaatselijke nieuwsbladen is Nieuws.nl volledig en uitsluitend digitaal.

Actief in 5 IJmondgemeenten
Inmiddels heeft Nieuws.nl nieuwssites in alle IJmondgemeenten. Enkele jaren geleden begon het met Beverwijk (www.beverwijk.nieuws.nl), en in de afgelopen 2 jaar zijn daar Heemskerk, Velsen, Castricum en Uitgeest bijgekomen.

Redacteur voor Castricum of Uitgeest
Op dit moment worden alle sites bijgehouden door Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer. Alleen is het voor één persoon op termijn niet mogelijk om 5 nieuwssites bij te houden. Vandaar dat hij nu op zoek is naar twee collega-redacteuren die ieder één site (Castricum of Uitgeest) willen oppakken.

Wim: Meijer: redacteur Nieuws.nl voor de IJmond

Castricum en Uitgeest zijn nog maar kort geleden geactiveerd en vragen dus nog de nodige aandacht om compleet handen en voeten te krijgen binnen de plaatselijke gemeenschap.

Wat moet je zijn/kunnen?

  • Nieuwsgierig: Allereerst moet je nieuwsgierig van aard zijn, belangstelling hebben voor alles wat er om je heen gebeurt en leuk vinden om met veel mensen contact te hebben.
  • Goed kunnen schrijven: Dat is nodig voor het schrijven van eigen verhalen, het op ‘papier’ weergeven van interviews, en ook voor het redigeren c.q. het herschrijven van content die je van derden ontvangt.
  • Fotograferen: Nieuws.nl is een digitaal nieuwsmedium. Daarbij is fotomateriaal bij ieder artikel onontbeerlijk. Je hoeft niet zozeer een professioneel fotograaf te zijn, maar je moet wel gevoel hebben voor welk beeldmateriaal je gebruikt bij welk artikel. Heb je geen goede camera? Geen probleem! Ook met je eigen mobiele telefoon kun je, als je er een beetje gevoel voor hebt, heel goede foto’s maken.
  • Wees ondernemend: Om een lokale nieuwssite bij te houden moet je een behoorlijk netwerk opbouwen. Dat netwerk is de bron voor veel nieuwsartikelen. Denk daarbij aan gemeente, zorg- en welzijnsinstanties, winkeliersverenigingen, sportclubs, buurt- en wijkverenigingen, cultuurcentra, schouwburg, bioscoop, etc. Belangrijk dat jij ze allemaal weet te vinden en zij, met hun nieuws, ook jou weten te vinden.

Eigen baas
Als redacteur van Nieuws.nl ben je in principe ‘eigen baas’. Je bepaalt zelf hoe je alles opzet, waar je naartoe gaat en hoeveel tijd je aan de site besteedt. Wel wordt er van de beheerder verwacht dat de site een goed beeld geeft van wat er speelt in de gemeente. De praktijk is dat je daar minimaal 10 uur per week  aan kwijt bent, maar dat kan wel oplopen tot 40 uur, afhankelijk van de grootte van de gemeente en ook van eigen inzet.

Vergoeding
De financiële vergoeding voor een redacteur hangt sterk af van het aantal bezoekers van de site. Hoe meer bezoekers er komen, hoe interessanter de site ook wordt voor adverteerders. De combinatie van aantal paginabezoeken en adverteerders vormen de basis voor het honorarium van de redacteur. Dit betekent dat je als redacteur in je beginperiode eigenlijk weinig verdient. Jouw werk is dan een soort van investering in de toekomst. Hoe meer energie je in de site stopt, hoe meer bezoekers er in de toekomst zullen komen, en met de bezoekers ook de adverteerders en de inkomstenEigen baas maar toch niet alleen!
Als redacteur van Nieuws.nl ben je weliswaar eigen baas, maar je staat niet alleen. Je wordt ondersteund door het moederbedrijf dat zorg draagt voor o.a. :

  • Een sterke domeinnaam met exclusief gebruikersrecht
  • Een complete website en cms die constant worden doorontwikkeld
  • Mogelijkheid tot begeleiding op zowel technisch als journalistiek gebied
  • Een vast salesteam (voor advertentieverkopen) dat van de website ook commercieel een succes kan maken
  • Ontwerp van logo’s en visitekaartjes voor PR
  • Een platform voor samenwerking met andere gemeentes en/of de landelijke redactie
  • Behalve het moederbedrijf zijn er ook tientallen collega-redacteuren in de andere gemeenten, waarop je altijd kunt terugvallen voor tips en adviezen.

Belangstelling? Neem contact op met…
Heb je, na dit alles te hebben gelezen, belangstelling gekregen voor een redacteurschap voor Uitgeest of Castricum? Neem gerust contact op met Wim Meijer via e-mailadres [email protected]. Hij is altijd bereid om een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprekje.

Cookieinstellingen